Menu

Co je BARF?

MVDr. Eva Štercová, Ph.D.

Zkratka BARF se nejčastěji překládá jako biologicky vhodná syrová strava (Biologically Appropriate Raw Food). Jedná se o krmení psů syrovým masem, kostmi a vnitřnostmi, doplněnými upravenou zeleninou a případně i dalšími složkami. Složení krmných dávek se může lišit, nejčastěji obsahují 70-90 % syrového masa, kostí a vnitřností a 10-30 % rostlinných produktů, zejména zeleniny a ovoce. Kosti bývají obsažené v množství 10-30 %, vnitřnosti představují 10-15 %. BARF představuje zdravý a přirozený způsob krmení, který vychází z původní stravy přímých předků psů, vlků. Krmení syrovou stravou přináší psům mnoho výhod. Jeho složky jsou dobře stravitelné a mají vysokou výživnou hodnotu. Nedochází zde ke ztrátám živin vlivem tepelné úpravy. Psi krmení stravou BARF jsou obvykle dobře osvalení, plní energie a mají hustou lesklou srst a zdravé bílé zuby. Syrová strava zvyšuje celkovou odolnost organismu a posiluje imunitu. Podporuje také činnost užitečných střevních bakterií a přispívá ke stabilizaci trávení.

Krmení syrovou stravou může ale přinášet i určitá rizika, což je hlavní důvod, proč se k němu mnoho veterinárních lékařů staví skepticky. Hlavní problémy lze shrnout do tří bodů – možná přítomnost patogenních bakterií, virů a parazitů v syrovém mase, živinová nevyváženost krmných dávek a riziko poranění nebo ucpání trávicího traktu při zkrmování kostí.

Všem těmto rizikům lze předcházet nebo je alespoň snížit na minimum vhodným výběrem krmiv a složením krmné dávky. Všechny složky syrové stravy by měly pocházet z bezpečných a veterinárně kontrolovaných zdrojů. Při zkrmování kostí je nutné dodržovat několik zásad. Vždy se musí jednat o kosti syrové, obalené masem a dalšími tkáněmi. Vhodné jsou zejména měkčí kosti z mladých zvířat. Pes by se měl na jejich příjem postupně navykat a pokud mu dělají problémy, měly by se z krmné dávky vysadit. Nebezpečné jsou především tepelně upravené kosti (vařené, pečené), které se štěpí na ostré úlomky, nebo holé a příliš tvrdé kosti, které mohou způsobit poranění zubů. Bezpečnější je podávání mletých kostí, i zde je ale třeba hlídat jejich množství, aby nezpůsobily zácpu. Navzdory obecně rozšířenému mínění nejsou kosti nezbytnou součástí krmné dávky a lze je bez problému nahradit vhodně zvoleným minerálním doplňkem. Také hygienu chrupu lze řešit jiným způsobem než podáváním kostí. 

Pokud jde o živinovou vyváženost krmných dávek, u tradičního krmení BARF se jedná spíše o odhad. Většina příznivců tohoto způsobu krmení vychází z procentuálního zastoupení svaloviny, kostí, vnitřností a zeleninové přílohy, které do jisté míry odráží složení kořisti vlků. Tento přístup ale nezaručuje živinovou vyváženost, protože neřeší obsah jednotlivých živin. Za vyváženou můžeme považovat pouze krmnou dávku, která splňuje požadavky obecně platných norem. Jedná se především o mezinárodně uznávané americké normy NRC (2006), americké nutriční standardy AAFCO (2015) a každoročně aktualizované evropské standardy FEDIAF (2021). Uvedené normy stanoví minimální množství základních živin, minerálních látek a vitamínů, které musí krmná dávka obsahovat, aby odpovídala potřebám psů. Zatímco v zahraničí už je běžně dostupná kompletní syrová strava vyvážená na základě požadavků nutričních standardů, v České republice dosud takové produkty na trhu chybí.

Rawfan spojuje výhody čerstvé stravy a komerčně vyráběných kompletních krmiv. Jedná se o první syrové receptury v ČR sestavené veterinárním nutričním specialistou v souladu s mezinárodně uznávanými normami NRC, standardy AAFCO i evropskými standardy FEDIAF, které jsou pravidelně kontrolovány a laboratorně analyzovány. Díky tomu pokryjí veškeré potřeby živin psů od štěňat až po seniory. Rawfan používá kvalitní suroviny z bezpečných zdrojů a jeho receptury neobsahují kosti, které mohou u některých psů způsobovat problémy. Potřebné minerální látky a vitamíny jsou zde doplněny z kvalitních doplňkových látek, který obsahuje všechny složky ve vysoce využitelné formě.

 

"Haf! Do misky barf."